HTML

Tökmagolaj, a termesztéstől a préselésig.

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Linkblog

Érdekességek és információk

2011.08.16. 20:21 kürbiskernöl

Aki töktermesztésre, ezáltal tökmag előállítására vetemedne könnyen elérhető információkhoz juthat az internet segítségével. Szakmai jellegű kiállításokon, vásárokon ritkán találkozni a mezőgazdaság ezen speciális területével.

Kezdjük az alapoknál.

A vetőmag

Bármilyen meglepő is lehet, de van hazai nemesítésű, ráadásul héj nélküli olajtök vetőmagunk. Külön érdekesség, hogy a Szentesi Futó nevű fajtánk a cukkíni sárga mozaikvírussal szemben toleráns. A nemesítéssel, valamint a hazai vetőmag értékesítésével a szarvasi székhelyű Agroselect Kft. foglalkozik. Sajnálattal tapasztalom, hogy a cég honlapja nem működik. (www.agroselect.hu)

Nagyon tanulságos és gyakorlati tapasztalatokat megosztó cikk olvasható az alábbi linken, aminek társszerzője a cég ügyvezető igazgatója:

www.agrarbazis.hu/index.php 

Az ország nyugati részén meghatározó "alapanyag" az Ausztriából származó gleisdorfi vetőmag. (Gleisdorf az osztrák olajtöktermesztés szívében, Steiermark tartományban található.)

Komoly tradíciókkal bíró nemsítő cég.

www.saatzuchtgleisdorf.at/

A Sorteninformationen menüpontot megnyitva könnyen megtalálható az Ölkürbis vetőmag-kínálat. Aussatinformationen menüpont alatt a cég olajtök esetében a sortávolság esetén 150-220 centimétert, kivetendő magmennyiségnek pedig a 3-6 kilogrammot ajánlja.

A termesztéstechnológia megválasztását érdemes mindenkinek a meglévő gépparkjához, vagy bérmunkát végző gépekhez igazítania. Esetleges mechanikus gyomirtáskor a traktor nyomtávja lesz meghatározó.

Mihelyst komolyabban fejlődésnek indul a növény, befedi a rendelkezésre álló teret. Kiskertekben, kisebb területeken célszerű az indákat óvatosan áthelyezni, hogy egyenletesen helyezkedjenek el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokmagolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr733158744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása