HTML

Tökmagolaj, a termesztéstől a préselésig.

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Linkblog

A tök termesztése

2010.06.21. 11:25 kürbiskernöl

A tökmagolaj előállításához is szükség van alapanyagra. Ez nem más, mint a tökmag. Amiről időközben kiderült, hogy az Örségben már több évszázados háztáji termesztési hagyományai vannak. Ott még gyakran mindent kézi erővel oldanak meg, de a fejlett mezőgazdaság ma már minden tud gépesíteni, nics ez másképp a töktermesztésnél sem.

Ráadásul régen még héja is volt a tökmagnak. Ősszel a nap és szél segítségével megszárították, majd télen az a nők feladata volt a héj eltávolítása. Elég macerás művelet lehetett. Hála a tudománynak ma már héj nélküli tökmagot termesztenek ilyen célra. (A héjas változat is megmaradt csemegének.)

A tököt május elején kell vetni, mert akkor már egyre kisebb az esély a fagy okozta pusztításra. Nagyon érzékeny a talajhőmérsékletre is, könnyen előfordulhat, hogy nem indul meg a csaírázás és a mag úgy ahogy van megrohad a földben. A korábbi vetés kockázattal jár ugyan, de mérlegelni kell a korábbi betakarítás lehetőségét is. Hazánkban megtalálható leggyakoribb vetőmag a hazai Szentesi Futó és Szentesi Oliva, valamint az ausztriai Gleisdorfer Ölkürbis. Ezek a vetőmagok elég jól beváltak már és alkalmasak a hazai termesztésre.

Idén sikerült kicsit korábban a földbe juttatni a tököt és ezért május első hetében már kelésnek is indult az állomány. Az akkor még úgy tűnt, hogy elég száraz nyarunk lesz, a tök sem kelt mindenhol egyformán. (Utána aztán a sok esőnek köszönhetően mindehol kikelt.) Persze a gyomirtás nem sikerült, ezért már kétszer is meg kellett kapálni. Nagyon fontos, hogy mi volt az elővetemény. A megfelelő növény segítségével kordában tarthatjuk a gyomokat. (A nyár folyamán a parlagfű tud okozni rengeteg feladatot, mint tudjuk kötelező kiirtani.)

Később volt egy nagyon viharos hétvége, május 15-16 talán, és néhány nagyobb tök növényt ki is csavart a szél. Nem volt érdemes utána vetni, mert már nagyon megindult a fejlődés és úgyis borzasztóan elterebéjesedik a tök. Hosszú indákat növeszt és elfedi az egész földet.

Későbbiekben majd töltök fel képeket a fejlődésről. Igazán sok feladat nincs már a tökkel. Majd az aratás illetve az utána következő események lesznek érdekesek.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokmagolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr252097587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása