HTML

Tökmagolaj, a termesztéstől a préselésig.

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Linkblog

Betakarítás

2011.02.18. 14:28 kürbiskernöl

A változatos időjárásnak köszönhetően a betakarítási munkálatokra októberben került sor. Ez a nagyobb területekre igaz, ahol teljesen gépi munkaerővel végezték el a folyamatokat. A kisebb parcellákon való termesztés lehetővé tette, hogy már szeptember közepe óta a figyelmesen kiválasztott, érett kabakokat a gazdák leszedjék és pár napig még érni hagyják, mielőtt kézzel kiszedik a tökhúsból a kitelt, mélyzöld tökszemeket.

 

A gépi betakarításról készítettem két érdekes videót.

Az első videón az látható, amint a traktor elejére szerelt töktoló leszakítja a tököket a szárról és egy sorba rendezi őket. A gép hátuljára szerelt szárzúzó pedig összeaprítja a hátramaradt növényi maradványokat és gyomokat.

 

A második videón már a néhány nappal későbbi folyamat látható. Az összetolt tökök pár napig még a renden érnek, ez is elősegíti, hogy a gép minél jobban el tudja választani a magokat a hústól. (Magyarul kicsit még rohadnak a tökök.) A tökkombájn egy speciális erre a célra készített traktor által vontatott berendezés. A videón az osztrák gyártmányú moty KE3000 hydro verziója látható.

A gépet szorgalmasan követi mindig egy-két ember, mert a föld végén, illetve a túl széles, sűrű soroknál elhagyná a tökök egy részét. A "segédek" egy villával vagy kézzel felszórják a gépre az elhagyott tököket.

 

Amint látható a tök héja és húsa visszakerül a földre, ami nagyon sok tápanyagot szolgáltat a következő növénynek. A betakarítás után viszonylag hamar meg kell mosni (pár órán belül) a magokat. A mosás után pedig egy speciális szárító asztalra kerülnek a tökmagok és több órás meleg levegős szárítás segítségével érik el a megfelelő nedvességtartalmat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokmagolaj.blog.hu/api/trackback/id/tr472670542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása