A változatos időjárásnak köszönhetően a betakarítási munkálatokra októberben került sor. Ez a nagyobb területekre igaz, ahol teljesen gépi munkaerővel végezték el a folyamatokat. A kisebb parcellákon való termesztés lehetővé tette, hogy már szeptember közepe óta a figyelmesen kiválasztott, érett kabakokat a gazdák leszedjék és pár napig még érni hagyják, mielőtt kézzel kiszedik a tökhúsból a kitelt, mélyzöld tökszemeket.
A gépi betakarításról készítettem két érdekes videót.
Az első videón az látható, amint a traktor elejére szerelt töktoló leszakítja a tököket a szárról és egy sorba rendezi őket. A gép hátuljára szerelt szárzúzó pedig összeaprítja a hátramaradt növényi maradványokat és gyomokat.
A második videón már a néhány nappal későbbi folyamat látható. Az összetolt tökök pár napig még a renden érnek, ez is elősegíti, hogy a gép minél jobban el tudja választani a magokat a hústól. (Magyarul kicsit még rohadnak a tökök.) A tökkombájn egy speciális erre a célra készített traktor által vontatott berendezés. A videón az osztrák gyártmányú moty KE3000 hydro verziója látható.
A gépet szorgalmasan követi mindig egy-két ember, mert a föld végén, illetve a túl széles, sűrű soroknál elhagyná a tökök egy részét. A "segédek" egy villával vagy kézzel felszórják a gépre az elhagyott tököket.
Amint látható a tök héja és húsa visszakerül a földre, ami nagyon sok tápanyagot szolgáltat a következő növénynek. A betakarítás után viszonylag hamar meg kell mosni (pár órán belül) a magokat. A mosás után pedig egy speciális szárító asztalra kerülnek a tökmagok és több órás meleg levegős szárítás segítségével érik el a megfelelő nedvességtartalmat.